ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1
Wada -3: nie mogę nosić soczewek?
  • pique1
    Forumowicz
    Forumowicz

Wada -3: nie mogę nosić soczewek?

autor: pique1 » 09 czerwca 2009, 17:45

Byłem u okulisty, zrobiłem badania, mam -3 na obu oczach. Zapytałem o możliwość noszenia soczewek. Wtedy okulista powiedział mi, że mając soczewki psułby mi się wzrok. Czy to prawda? Czy mogę kupić soczewki nie obawiając się o nic? Dodam jeszcze, że nie mam cylindra na żadnym z oczu.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 09 czerwca 2009, 17:49

Soczewki nie psuja wzroku, tak samo jak okulary - pod warunkiem ze sa prawidlowo dobrane i prawidlowo wykonane (okulary)

Jak nie nosiles soczewek, to udaj sie na dobor... do innego specjalisty
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 09 czerwca 2009, 19:36

pique1, a czym to wytłumaczył? Może masz jakieś dolegliwości, o których nie napisałeś lub nie do końca Cię o nich poinformowano, np. częste stany zapalne, suche oko... Jeśli nie, to cóż, stracił pacjenta - jego strata, w Warszawie specjalistów na pęczki :)
  • pique1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: pique1 » 10 czerwca 2009, 21:49

Mówił, że lepiej byłoby, gdybym nosił okulary, bo wtedy powinienem je ściągać co jakiś czas podczas patrzenia z bliska, np. podczas czytania. A mając na oczach soczewki nie mógłbym tego nosić. Jego zdaniem przy mojej wadzie (-3 na obu oczach + astygmatyzm w granicach fizjologii) wzrok psułby mi się. Czy to prawda, bo ja nie mogę w to uwierzyć.

Dzięki za odpowiedzi, czekam na kolejne rady :)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 czerwca 2009, 22:23

Ale przecież oczy w okularach pracują lepiej od oczu bez okularów, nie ma zupełnie potrzeby ściągania okularów do czytania... W soczewkach jest tym lepiej, że minimalne jest pomniejszenie obrazu u krótkowidza, które przy tej wadzie w okularach jest już zauważalne.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 10 czerwca 2009, 22:27

Malla pisze:W soczewkach jest tym lepiej, że minimalne jest pomniejszenie obrazu u krótkowidza, które przy tej wadzie w okularach jest już zauważalne.
    W soczewkach kontaktowych dla krotkowzrocznych wymagany jest wiekszy wysilek akomodacyjny, im wieksza wada w "minus" tym wiekszy wysilek w porownaniu do okularow. Dla nadwzrocznych "plusowcow" jest odwrotnie.

Ale... od tego sa soczewki probne i badania wstepne aby ocenic to PO doborze soczewek a nie przed, dlatego moim zdaniem pique1 jezeli nie ma problemow akomodacyjno-konwergencyjnych i jego akomodacja funkcjonuje prawidlowo powienien sprobowac soczewek, jezeli nie ma zadnych konkretnych przeciwskazan.
  • ala
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: ala » 10 czerwca 2009, 23:15

wiele razy juz to bylo.. w okularach/soczewkach kontaktowych oczy 'pracuja' jak u osoby nie majacej wady wzroku, wiec nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze przy Twojej wadzie powinno sie sciagac okulary do czytania (chyba, ze masz okolo 45 lat...) to jakby osobie mlodej bez wady wzroku dac do czytania +3.00... jak napisał Lemur jezeli nie ma problemów akomodacyjno - konwergencyjnych nie ma powodu zeby nie sprobowac soczewek :)
    pozdr
    Ala
  • pique1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: pique1 » 05 lipca 2009, 00:10

Mam 18 lat. Zdaniem okulisty przy wadzie -3 (prawe i lewe oko) wada będzie mi się pogłębiać, jeśli przy patrzeniu z bliska (zwłaszcza przy czytaniu) nie będę ściągał okularów (przy soczewkach byłoby jeszcze gorzej, bo nie mógłbym ich ściągać w każdej chwili). Jest to związane z akomodacją oka. Mając soczewki przy patrzeniu z bliska wada mocno by postępowała, dlatego odradza mi soczewki.

Moglibyście skomentować, co o tym sądzicie? Może ktoś ma podobną wadę? Czy faktycznie wówczas wzrok mocno się pogarsza?

Dla kogo w takim przypadku przeznaczone są soczewki? Przy jakich wadach należy je nosić?
    ala pisze:w okularach/soczewkach kontaktowych oczy 'pracuja' jak u osoby nie majacej wady wzroku
    tak, ale u nich nie ma problemów z akomodacją gdy patrzą z bliska. W okularach/soczewkach tekst czytany z bliska się powiększa, co niesie za sobą postępowanie wady wzroku.

tak wynika przynajmniej z tego co mi powiedziano. kto ma rację i jak to wyjaśnić?
    Malla pisze:Ale przecież oczy w okularach pracują lepiej od oczu bez okularów, nie ma zupełnie potrzeby ściągania okularów do czytania...
    Zgadzam sie, ale pracuja lepiej tylko gdy patrze daleko (zgodnie z moja wada), ale nie pracuja lepiej przy patrzeniu z bliska.

(scalono)
    Ostatnio zmieniony 05 lipca 2009, 14:36 przez pique1, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 05 lipca 2009, 12:30

pique1 pisze:W okularach/soczewkach tekst czytany z bliska się powiększa, co niesie za sobą postępowanie wady wzroku.
    Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Idź do innego lekarza.

Zarówno w okularach, jak i soczewkach cały obraz będziesz miał pomniejszony, tyle że w soczewkach znacznie mniej. Nic się w tym przypadku nie powiększa ani w całości, ani w jednej części.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Malla, łącznie zmieniany 2 razy.
  • ala
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: ala » 05 lipca 2009, 22:30

LEMUR pisze:w okularach/soczewkach kontaktowych oczy 'pracuja' jak u osoby nie majacej wady wzroku
    pique1 pisze: tak, ale u nich nie ma problemów z akomodacją gdy patrzą z bliska. W okularach/soczewkach tekst czytany z bliska się powiększa, co niesie za sobą postępowanie wady wzroku.
    a masz zdiagnozowane problemy z akomodacja?
    jezeli nie, to nie ma problemu z soczewkami kontaktowymi. A czytanie BEZ okularów/soczewek na pewno bardziej i szybcie wplynie na poglebianie sie wady wzroku. jest to zwiazane z powiazaniem akomodacji i konwergencji. jezeli chcesz dowiedziec sie wiecej przejdz sie do optometrysty, a na pewno wytlumaczy Ci w jaki sposob dziala uklad wzrokowy.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez ala, łącznie zmieniany 1 raz.
    Ala
  • Awatar użytkownika
    Setgar
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Setgar » 06 lipca 2009, 22:17

Pique1, na pewno powinieneś zacząć od zrobienia okularów do dali zgodnie z receptą okulisty. Popróbuj sobie, czy przy czytaniu w tych szkłach oczy się nie męczą. Jeśli nie, nie widziałbym przeciwwskazań do noszenia soczewek kontaktowych zarówno do dali, jak i do pracy z bliska (czytanie, komputer). Jeśli się męczą, rozważałbym albo słabszą korekcję soczewkami (coś za coś), albo pozostanie przy okularach, co umożliwi Ci ich zdejmowanie do pracy z bliska - to drugie zwłaszcza wtedy, jeśli dotąd nie nosiłeś okularów.
ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1