kooboo pisze:Oprawki Adidasa, które wybrałeś mają moim zdaniem za duże szkła i nie znajdziesz tak wielkich soczewek do wstawienia (fachowo mówiąc: soczewki nie wydadzą). Przy odpowiednio szerokim rozstawie oczu jest jednak mała szansa. Aczkolwiek w to wątpię, bo mają naprawdę duże soczewki.
Soczewki przeciwsłoneczne są faktycznie duże, ale wkładki do soczewek korekcyjnych już nie. Nawet są bardzo małe, a jeden z tych modeli ma te wkładki w kształcie idealnych (albo prawie idealnych) okręgów, co przy moich szkłach chyba jest bardzo wskazane

Niestety jak wspominałem - cena jest kosmiczna
kooboo pisze:Te Polaroidy to zupełnie odpadają, bowiem ich szkła nie składają się z dwóch oddzielnych soczewek. Tego typu okulary niestety wyłącznie z "wkładką", o której można w temacie przeczytać.
Te, do których podałem link owszem nie nadają się, bo nie mają wkładki (podałem go tylko jako przykład wyglądu samej oprawki). Ale ten model, o który się rozchodzi już ma takową wkładkę, tyle, że nie można go nigdzie w necie znaleźć
kooboo pisze:Co do Twojej wady, to soczewki korekcyjne z bazą (soczewka bardziej wypukła, aby nie wyłaziła z oprawki) z polaryzacją i odpowiednim rozmiarem będą kosztowały i tak kilka stówek.
Polaryzacji nie potrzebuję, bo soczewki przeciwsłoneczne w tych HT maja polaryzację, więc podwójna nie ma sensu (a jakby jeszcze soczewki korekcyjne były spolaryzowane prostopadle do tych przeciwsłonecznych to nic bym nie widział. Na szczęście chyba wszytkie soczewki polaryzuje się w tej samej płaszczyźnie). Liczę się z kosztem kilku stówek, dlatego wolę je wydać na szkła korekcyjne, a nie na oprawki. Kupując HT mam 600 zeta w kieszeni, więc chyba za taką cenę już jakieś szkła korekcyjne dostanę (w niskim indeksie).