ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1
Zmiana soczewek na wakacje
  • Marsss
    Forumowicz
    Forumowicz

Zmiana soczewek na wakacje

autor: Marsss » 10 czerwca 2009, 20:52

Hej :) od miesiąca noszę soczewki kontaktowe Air Optix Aqua. Wszystko jest ok, ale niedługo przyjdzie czas wyjazdów. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że różnie może tam być z higieną - a soczewki zakładam i zdejmuję codziennie - nie śpię w nich. Najbardziej boję się o 3 tygodniowy obóz harcerski. Niewykluczone że kilka razy w nocy też trzeba będzie wstać, a wtedy zakładanie soczewek nie wchodzi w grę. Ale jest to sprawa mniejszego kalibru, bo moja wada (-2,5 i -2) nie utrudnia mi jakoś bardzo życia, a w nocy przecież i tak mało co widać :)

Ogólnie chodzi mi o to, czy mógłbym sobie kupić soczewki na noc i dzień, miesięczne, bodajże Air Optix Night&day (lub inne). Myślę, że te soczewki podobnie będą działały na moje oczy - ta sama firma i nawet podobna nazwa :). Takie rozwiązanie bardzo ułatwiłoby mi życie.

Nawet jeśli miałyby być to takie, które bym zmieniał co tydzień, to już nie to samo co codziennie.
    Co o tym sądzicie?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 czerwca 2009, 21:16

Ta sama firma i podobna nazwa nie są absolutnie żadną gwarancją, że będą Ci te soczewki pasować :nie: Udaj się do specjalisty, który ma je w asortymencie i przeprowadzi Ci ich dobór, także pod kątem nieściągania na noc.

Proponuję zrobić to odpowiednio wcześniej, żeby się przyzwyczaić, mieć czas na zmianę na inne, jeśli te nie będą odpowiadać, a jak coś pójdzie nie po Twojej myśli, to zdążyć doprowadzić oczy do normalnego stanu. Póki co, na forum znajdziesz wiele wątków o soczewkach typu "dzień i noc", gdzie opisane są najczęstsze problemy.

Soczewki, które nosisz, też można nosić przez tydzień bez ściągania po konsultacji z lekarzem, ale potem nadają się już tylko do wyrzucenia, co oznacza, że w 3 tygodnie zużyjesz 3-miesięczny zapas.

Do dzieła i daj znać, jak się rozstrzygnie Twój problem :)
  • Marsss
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Marsss » 10 czerwca 2009, 21:31

Dzięki :) twoja odpowiedź bardzo mi pomogła. Pytałem ogólnie mojej okulistki, co myśli na ten temat (ale tylko tak powierzchownie), to odpowiedziała, że ona na dłuższe wyjazdy poleca soczewki jednodniowe, a to w ogóle nie rozwiązuje mojego problemu.
    Cóż... wybiorę się jeszcze raz i zaproponuję jej moje rozwiązanie :)
ODPOWIEDZ Posty: 3 Strona 1 z 1