Do napisania tego wątku skłoniły mnie różne zasłyszane i przeczytane informacje nt. szkieł sferycznych i asferycznych - wszystkie one sprawiły, że mam teraz mały mętlik w głowie.
Właśnie noszę się z zamiarem kupna nowych okularów, moja wada wynosi OP -5,5 OL -6,0, średnica źrenic 70 mm (brak cylindrów). Moje obecne okulary mają odpowiednio -4,5 i -5,0 (bez indeksu). Przy kupnie nowych okularów chciałbym wybrać szkła z indeksem i dlatego chciałbym poprosić was o wytłumaczenie mi jakie są główne różnice pomiędzy szkłami sferycznymi i asferycznymi, ich zalety i wady (wiem że ten temat pojawiał się kilka razy, ale chciałbym trochę usystematyzować wszystkie informacje, być może przydadzą się one nie tylko mi).
Na stronie optometrii przeczytałem, iż szkła "asferyczne - w przeciwieństwie do tradycyjnych soczewek nie stanowią wycinka sfery. Pozwala to na wyeliminowanie efektu optycznego zmniejszania/zwiększania oczu i części twarzy, zmniejszenie zniekształceń obserwowanych obrazów, poszerzenie pola widzenia poprzez jednakową moc optyczną w każdym punkcie soczewki, oraz znaczne zmniejszenie ciężaru i grubości szkła." - jednak na tym forum spotkałem się z opiniami osób które miały problemy z tego rodzaju szkłami w postaci aberracji chromatycznych tzn. widziały kolorowe obwódki przedmiotów, więc jak to w końcu jest z tymi szkłami?
1. Czy tego rodzaju aberracje występują w szkłach asferycznych, jeśli tak to od czego to zależy (mocy okularów, cylindrów, indeksu, producenta)?
2. Słyszałem, że w przypadku szkieł asferycznych ważne jest odpowiednie osadzenie soczewki poprzez oznaczenie atrap (demolensów) - kto powinien to wykonać ekspedientka, czy optyk?
3. Czy przy mojej wadzie wzroku powinienem zdecydować się na szkła asferyczne, czy też wystarczą mi sferyczne. Chciałbym, aby szkła wyglądały estetycznie w oprawkach, (rozglądam się za oprawkami z żyłką), ale ważna jest dla mnie również jakość widzenia.
4. Czy moglibyście polecić mi dobrego optyka na terenie Warszawy?
Z góry dziękuję za wszystkie porady i wskazówki