ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1
Malutkie, biale kropeczki na soczewce??
  • aniawenus
    Forumowicz
    Forumowicz

Malutkie, biale kropeczki na soczewce??

autor: aniawenus » 06 kwietnia 2009, 15:39

Noszę soczewki od tygodnia i zawsze one były czyste i przejrzyste ( albo tak tylko mi sie wydawalo bo sie im az tak uwaznie nie przygladalam jak ostatnio), ale ostatnio zauważyłam ze na soczewkach, zaraz po ich zdjeciu z oka i zdezynfekowaniu jak sie przyjrze pod swiatlo widac, ze pojawiły się maluuskie białe kropeczki. Pomimo dokładnego czyszczenia nie mogłam się ich pozbyć (używam soczewek miesięcznych). Chciałabym dowiedzieć się jaka może być tego przyczyna, aby temu zapobiec. Teraz mam soczewki w plynie i zaloze je jutro rano dopeiro, po calonocnej dezynfekcji ponownie sie im przyjrze z bliziutka. Nie odczuwam z tego powodu zadnego dyskomfortu ani zadnych dolegliwosci. Cyz sa to osady bialkowe? Dodam ze 4 mies temu odstawilam tabletki anty po 4 latatch reglarnego brania, ale to chyba raczej na pewno nie ma na to wplywu?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 kwietnia 2009, 16:49

tabletki antykoncepcyjne jak i inne srodki (beta-blockery) moga hamowac produkcje, lub zaburzac rozne funkcje poszczegolnych warstw filmu lzowego - najlpiej podczas wizyty kontrolnej powiedziec o tym specjaliscie aby sprawdzil jakosciowo/ilosciowo film lzowy.

Prosze pamietac, ze na dzien dzisiejszy wiele firm odchodzi od polecania pielegnacji bez pocierania - wiekszosc albo juz zmienila opakowania i instrukcje albo zrobi to w najblizszym czasie

no rub - odchodzi do lamusa! czyscie soczewki rowniez mechanicznie
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 kwietnia 2009, 17:15

Przy tabletkach anty soczewki mogą się szybciej zabiałczać. Zwróć też uwagę na dłonie, jeśli masz suchą skórę, to może być złuszczony naskórek.
  • aniawenus
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniawenus » 06 kwietnia 2009, 17:23

Hmm no ja odstawilam tabsy 4 miesiace temu. Juz ich nie biore i nie stosuje antykoncepcji hormonalnej. Co do rak to ostatanio mam baardzo suche dłonie, az czasem mnie bola z tej suchosci, szorstkosci i rogowacenia. Stosuje rozne kremy ktore srednio pomagaja. Czyli moge dalej nosic te soczewki?? Mam je dopiero tydzien a ich przydatnosc to 4 tygodnie...
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 kwietnia 2009, 17:45

aniawenus pisze:Czyli moge dalej nosic te soczewki?? Mam je dopiero tydzien a ich przydatnosc to 4 tygodnie...
    Na odleglosc nikt ich nie oceni... zobacz rano jak beda wygladaly, jezeli nastepnego dnia bedzie tak samo i sa to np. osady bialkowe ktore szybciej sie odkladaja, to albo trzeba bedzie skrocic dzienny czas noszenia, albo wogole skrocic termin z 4 na np 2-, 3-tygodnie.
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez optometrysta.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
  • aniawenus
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniawenus » 06 kwietnia 2009, 17:49

Hmmm acha, czyli teraz one mi szkodza na moje oczy?? JEsli dalej beda rano te kropeczki to soczewki nadaja sie do wyrzucenia i tak wygladaja zuzyte szkla kontaktowe? Nie chcem sie nabawic zadnych chorb oczu, tym bardziej ze zaczynam dopiero przygode z soczewkami.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 06 kwietnia 2009, 19:11

aniawenus pisze:Co do rak to ostatanio mam baardzo suche dłonie, az czasem mnie bola z tej suchosci, szorstkosci i rogowacenia. Stosuje rozne kremy ktore srednio pomagaja.
    Też tak miałam, mając suche dłonie. Kremy nie pomagały, więc wspomogłam się witaminami (zwłaszcza A i E) oraz zmianą diety na owocowo-warzywną. W moim przypadku kropki na soczewkach to był złuszczony naskórek, więc przepłukiwałam je intensywnie przed włożeniem do pojemnika i przed założeniem na oczy. Poza tym to może być po prostu taka pianka z płynu, pamiętaj o płukaniu soczewek przed założeniem, nie żałuj płynu.
  • aniawenus
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniawenus » 06 kwietnia 2009, 19:18

Baaardzo dziękuję!!! To forum jest wspaniałe!!! Ahhhh :**
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 06 kwietnia 2009, 21:26

aniawenus pisze:To forum jest wspaniałe!
    prosze nie zapominac, ze porady i informacje tutaj wymieniane NIGDY nie zastapia wizyty u specjalisty!
ODPOWIEDZ Posty: 9 Strona 1 z 1