ODPOWIEDZ Posty: 12 Strona 1 z 1
recepta na soczewki
  • daewen

recepta na soczewki

autor: daewen » 12 sierpnia 2008, 18:31

Mam pytanko, chce zamowic soczewki kontaktowe toryczne przez internet, niestety nie mam pewnosci czy z recepty na okulary moge spisac moja wade wzroku i wtedy zamowic soczewki czy tez jest to niemozliwe z powodu jakiegos innego oznakowania badz przeliczania. Bardzo zalezy mi na odpowiedzi.
    Pozdrawiam

[ Dodano: 12 Sie 2008 06:41 ]
    Dodam tylko ze taka mam wade
    >
    > Lewe oko: Moc: -1,50
    > O?: 180
    > Cylinder: -1,25
    >
    > Prawe oko: Moc: -0,75
    > O?: 180
    > Cylinder: -0,75
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 12 sierpnia 2008, 19:35

Soczewki dobiera si? TYLKO w trakcie odpowiedniej wizyty u specjalisty. Recepta na okulary nie jest ?ADN? podstaw? dobrania soczewek. Soczewki charakteryzuj? si? specyficznymi parametrami, ka?dy model zachowuje si? inaczej na oku, nieraz konieczna jest modyfikacja mocy. Nie da si? tego sprawdzi? inaczej, jak ogl?daj?c oczy przez odpowiedni sprz?t w gabinecie. Zapraszam zatem do dobrego specjalisty: lekarza lub optometrysty. Je?li chcesz kupowa? przez internet, to tylko to, co zosta?o wcze?niej dobrane przez lekarza. Pozdrawiam!
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 18 marca 2009, 16:44

Pozwole sobie odswiezyc temacik. Przy badaniu sluzacym dobraniu soczewek nalezy je zalozyc na probe. A jak sie ma astygmatyzm i duza wade to i tak specjalista nie ma takich soczewek na stanie. Czy wtedy musze czekac az je zamowi? Nie moze wystawic mi recepty i ja zamowie je sobie przez internet i wyprobuje? Przeciez i tak przy torycznych musze od razu kupic cale opakowanie.
    Tylko niby musi sprawdzic jak leza na oku ale no wlasnie, niby... W realu i tak sama oceniam jak w nich sie czuje (szczerze to jak mi dobieral to mi ich nie zalozyl).
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 18 marca 2009, 16:53

My jezeli nie mamy probnych to zamawiamy i umawiamy sie z klientem na druga wizyte (oczywiscie nie placi 2x)

Wiec specjalista powinien zapewnic w ramach doboru soczewek, probne, chyba ze sa one wykonywane typowo na zamowienie.

Natomiast jezeli specjalista nie zamawia (nie ma mozliwosci) to nie powinien takiego doboru doprowadzac do konca.

Jezeli chodzi o soczewki popularnych firm jak Ciba, J&J to ich produkty: AirOptix for Astigmatism czy Oasys for Astigmatism sa dostepne probne. Jezeli chodzi np. o Proclear Toric XR - juz nie.
  • YATES
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: YATES » 18 marca 2009, 20:49

A czy takie Oasys for Astigmatism dostępne na próbę to są soczewki jedniodniowe ???
    Czy takie soczewki toryczne na próbę można zakupić na internecie lub u optyka ???
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 18 marca 2009, 21:19

soczewki probne dostepne sa tylko w gabinetach i sluza do doboru soczewek, nie sa dostepne i przeznaczone do sprzedazy gdziekolwiek - przynajmniej nie powinny byc.

Skoro Oasys jest soczewka DWUTYGODNIOWA, to probna tez jest dwutygodniowa - to chyba logiczne?
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 19 marca 2009, 07:23

Hm no nie do konca dla laika. Ja np myslalam, ze probne sa jednodniowe i bezplatne no bo jak do przymierzenia to do przymierzenia :aniolek:

Ja tam mam liste soczewek torycznych sposrod ktorych chcialabym zeby mi dobrano cos ale nie wiem czy to przejdzie. Oczywiscie chodzi o te latwo dostepne w internecie i nie najdrozsze.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 19 marca 2009, 10:16

aniol018 pisze:Ja np myslalam, ze probne sa jednodniowe i bezplatne no bo jak do przymierzenia to do przymierzenia
    Nie wnikam jak to jest robione gdzie indziej, kazdy ma swoja wypracowana metode. Jednak nie da sie z jednodniowymi sprawdzic jak oko reaguje na soczewke po tygodniu noszenia czy pod koniec waznosci soczewki (np przed koncem miesiaca)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 19 marca 2009, 10:55

aniol018, a jakie Cię interesują?
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 19 marca 2009, 14:16

Najbardziej chcialabym EYEYE bioxy bo teraz je nosze (tylko bez cylindra) i mimo powsciagliwych opinii na forum, moja jest bardzo pozytywna. Nic nie podraznia,nie szczypie oczy sa takie nawilzone.Ale one sa chyba tylko w krzywiznie 8.7 jesli chodzi o toryczne, a asferyczne z kolei chyba tylko 8.6 a ja musze na jedno oko taka, a na drugie taka wiec to bez sensu. Do tego chyba musze miec 8.6 raczej...

Ogolnie ze wzgledow ekonomicznych zalezy mi na miesiecznych, ktore sa pakowane po 6, moga byc tez np PureVision B&L albo AirOptix.
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 22 marca 2009, 11:57

LEMUR pisze:Wiec specjalista powinien zapewnic w ramach doboru soczewek, probne, chyba ze sa one wykonywane typowo na zamowienie.
    a taka jak moja czyli -5,75, cyl. -1, 5 to jest typowo na zamowienie? I wtedy co, nie ma pewnie probnych zmajac moje szczescie :placze:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 22 marca 2009, 13:57

Sa, chociazby Oasys for Astimatism czy Air Optix for Astigmatism, tyle ze z cylindrem -1,25
    Tylko wszystko zalezy, ktory specjalista z jaka firma wspolpracuje i jaka ma mozliwosc i chec zamowienia.
ODPOWIEDZ Posty: 12 Strona 1 z 1