ODPOWIEDZ Posty: 15 Strona 1 z 1
7 dni w soczewkach problem
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

7 dni w soczewkach problem

autor: sylwia28 » 16 marca 2009, 15:26

tydzień temu wybrałam się do specjalisty który zbadał mi wzrok z badania komputerowego wyszło op -4,5 cyl -1,25 oś15 ol--4,75 cyl-1,25 os 20 poprosiłam o badanie na soczewki pan stwierdził ze cylindry nie są duże i można dać soczewki sferyczne a więc otrzymałam je założyłam na miejscu lewe udało mi się założyć bez problemu prawe za 3 razem weszła oczywiście za każdym razem próby była wypłukana a ja mówię panu że mnie coś uwiera ta prawa twierdził ze bym sobie w domu wypłukała bo pewnie żle wyczyszczona do tego chwilowe zamglenia były gdzie twierdził że to minie zamglenia mineły lecz nie całkiem sa mniejsze przy pomruganiu chwilowo przechodzi i znowu gdy patrze w dal widzę dobrze ostro zaczyna te drapanie w oku nie do wytrzymania zakupiłam sobie krople aquify nie przestało bo mysśałam ze może suche oczy mam w soczewkach problem wytrzymac godzinę jaka to może być wina soczewki mam bausch lomb soflens59 bc-5 dia 14,2 dwie takiej samej mocy jutro zarejstrowałam się do 2 specjalisty jaka wasza opinia na ten temat proszę napiszcie
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 16 marca 2009, 16:25

dodam jeszcze że soczewka jest czysta na odpowiedniej stronie nawet próbowałam zamienić lewą na prawą to samo drapanie w prawym oku i te przymglenia też jakby tylko prawe oko
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 16 marca 2009, 16:42

drapania i przymglenia moga byc wywolane zbyt ciasna soczewka. Jutro masz wizyte, poczekajmy - wirtualnie nie na sie tego ocenic - tylko przypuszczac, a to niezbyt wiarygodne.
  • aniol018
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: aniol018 » 16 marca 2009, 18:01

Wiesz co ja na jedno oko mam podobny cylinder, -1,5 i dostalam soczewke sferyczna. Mam przymglenia i tlumacze to glownie za slabym widzeniem z braku cylindra.
    Szczerze to chyba kiepsko nosic tak na obu oczach, nawet jesli masz o cwiartke mniejszy astygmatyzm.

Ogolnie ta soczewka na oku z astygmatyzmem zle lezy, moze przez astygmatyzm, podobno to nierowna rogowka, inny ksztalt oka? Bo na drugim lezy mi elegancko, a na tym troche uwiera, przesuwa sie i jakby odkleja, wtedy sie pojawia zamglenie i musze mrugac.
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 16 marca 2009, 22:23

aniol018 pisze:Wiesz co ja na jedno oko mam podobny cylinder, -1,5 i dostalam soczewke sferyczna. Mam przymglenia i tlumacze to glownie za slabym widzeniem z braku cylindra.
    Szczerze to chyba kiepsko nosic tak na obu oczach, nawet jesli masz o cwiartke mniejszy astygmatyzm.

Ogolnie ta soczewka na oku z astygmatyzmem zle lezy, moze przez astygmatyzm, podobno to nierowna rogowka, inny ksztalt oka? Bo na drugim lezy mi elegancko, a na tym troche uwiera, przesuwa sie i jakby odkleja, wtedy sie pojawia zamglenie i musze mrugac.
    tak tylko cylindry są na obu oczach a na jednym jest ok nie czuje tej soczewki i zamglenie też jest tylko na prawym oku może i byc też tak jak mówisz ż jest nierowna rogówka jutro po wizycie napisze
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 17 marca 2009, 21:54

sylwia28 pisze:
    aniol018 pisze:Wiesz co ja na jedno oko mam podobny cylinder, -1,5 i dostalam soczewke sferyczna. Mam przymglenia i tlumacze to glownie za slabym widzeniem z braku cylindra.

tak tylko cylindry są na obu oczach a na jednym jest ok nie czuje tej soczewki i zamglenie też jest tylko na prawym oku może i byc też tak jak mówisz ż jest nierowna rogówka jutro po wizycie napisze
    oto dzis jestem po wizycie i tak naprawde nie jestem z niej przekonana pani zbadała i niby dobrał soczewki tylko trzeba czekać bo nie było moich parametrów na te moje soczewki powiedziała ze są stary typ zły materjał a może i żle dobrane były tyle uzyskałam odpowiedzi no i oczywiście ze potrzeba toryczne . dostałam karteczke z którą mam iść po odbiór a na niej pisze tak ok p -4,5 cyl -75 oś180 ok l -4,5 cyl -0,75 oś30 soczewki próbne o nazwie air optix uszlachetnienia astigmatizm ciba vision czy takie soczewki są moze ktoś wie i czy te cylindry nie są zbyt małe?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 marca 2009, 22:20

sylwia28 pisze:dostałam karteczke z którą mam iść po odbiór a na niej pisze tak ok p -4,5 cyl -75 oś180 ok l -4,5 cyl -0,75 oś30 soczewki próbne o nazwie air optix uszlachetnienia astigmatizm ciba vision czy takie soczewki są moze ktoś wie i czy te cylindry nie są zbyt małe?
    Tak, sa dostepne o takich mocach soczewki
    AirOptix for Astigmatism < taka jest dokladna nazwa, wystepuja w jednej krzywiznie i srednicy, sa pakowane po 3 lub po 6sztuk tej samej mocy.

Odnosnie drugiej czesci pytania, a ktoz to moze wiedziec nie sprawdzajac ostrosci widzenia w soczewce kontaktowej? Napisalas, ze masz przyjsc po odbior... to jak je zalozysz niech specjalista sprawdzi Ci w nich ostrosc widzenia, bedziesz wiedziala czy jest OK, porownasz sobie pozniej miedzy lewym i prawym okiem czy nie ma duzej roznicy.
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 17 marca 2009, 22:33

LEMUR pisze:
    sylwia28 pisze:dostałam karteczke z którą mam iść po odbiór a na niej pisze tak ok p -4,5 cyl -75 oś180 ok l -4,5 cyl -0,75 oś30 soczewki próbne o nazwie air optix uszlachetnienia astigmatizm ciba vision czy takie soczewki są moze ktoś wie i czy te cylindry nie są zbyt małe?
    Tak, sa dostepne o takich mocach soczewki
    AirOptix for Astigmatism < taka jest dokladna nazwa, wystepuja w jednej krzywiznie i srednicy, sa pakowane po 3 lub po 6sztuk tej samej mocy.

Odnosnie drugiej czesci pytania, a ktoz to moze wiedziec nie sprawdzajac ostrosci widzenia w soczewce kontaktowej? Napisalas, ze masz przyjsc po odbior... to jak je zalozysz niech specjalista sprawdzi Ci w nich ostrosc widzenia, bedziesz wiedziala czy jest OK, porownasz sobie pozniej miedzy lewym i prawym okiem czy nie ma duzej roznicy.
    dzieki za odpowiedż miałam na myśli te cylindry czy nie są zbyt małe bo okulary mam z cylindrami -1,25 czy w soczewkach trzeba cylindry zmniejszać
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 17 marca 2009, 22:39

sylwia28 pisze:czy w soczewkach trzeba cylindry zmniejszać
    nie ma reguly - trzeba zalozyc soczewke probna, sprawdzic ostrosc wzroku - pozniej ewentualnie skorygowac...
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 31 marca 2009, 15:14

LEMUR pisze:
    nie ma reguly - trzeba zalozyc soczewke probna, sprawdzic ostrosc wzroku - pozniej ewentualnie skorygowac...
    otrzymałam już soczewki próbne lewe oko jest dobrze jak bym nie miała soczewki a dalej na prawym oku czuć dyskonfort i leciutkie zamglenie choć jest trochę mniejszy jak w soczewkach tamtych pani sprawdzała pod lampom i mówiła że soczewka lezy prawidłowo nie jest ani za duża ani za mała i mówiła że mogę odczuwać brzeg soczewki dlaczego tylko 1 oko za tydzień wizyta kontrolna
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 10 kwietnia 2009, 09:41

sylwia28 pisze:
    LEMUR pisze:
    otrzymałam już soczewki próbne lewe oko jest dobrze jak bym nie miała soczewki a dalej na prawym oku czuć dyskonfort i leciutkie zamglenie choć jest trochę mniejszy jak w soczewkach tamtych pani sprawdzała pod lampom i mówiła że soczewka lezy prawidłowo nie jest ani za duża ani za mała i mówiła że mogę odczuwać brzeg soczewki dlaczego tylko 1 oko za tydzień wizyta kontrolna
    po nastepnej wizycie oazało się że moje oko te prawe jest suche brak łez i te dolegliwości są mimo kropli aguify nie pomaga na chwilkę zostały zamówione nastepne próbne za darmo A.C OASYS FOR ASTIGMATISM tylko czy te soczewki sie sprawdzą przy suchym oku ? czy zostaną tylko do wyboru okulary
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 10 kwietnia 2009, 13:17

sylwia28, nie poddawaj się, na rynku jest tyle rodzajów soczewek, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie, a jeśli okaże się, że nie, to zawsze możesz okazyjnie zakładać jednodniówki.
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 19 kwietnia 2009, 10:17

Malla pisze:sylwia28, nie poddawaj się, na rynku jest tyle rodzajów soczewek, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie, a jeśli okaże się, że nie, to zawsze możesz okazyjnie zakładać jednodniówki.
    nastepne oasys for astigmatism i ogólnie było by dobrze oko nie jest zamglone tylko soczewka jest za dużaBC 8,6 DIA 14.5 JAK SPOGLADAM NA BOKI TO JĄ CZUJE TAKIE UWIERANIE pan powiedział ze tylko występują w tym jednym rozmiarze i ze lepiej jak jest za duza jak by miała być za mała brak mi sił jusz czy zostac przy tych czy sa jeszcze oasys mniejsze DIA 14.2 BC8.6 albo inne moze ktoś doradzi
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 19 kwietnia 2009, 12:10

A czujesz jeszcze różnicę między prawem a lewym okiem? Co z suchością prawego oka?

Jak spoglądasz skrajnie na boki, to nawet dobre soczewki możesz czuć, bo mogą być przytrzymywane przez powieki. Myślę, że najważniejsze jest to, czy widzisz ostro, czy po paru godzinach stan oczu nie zmusza Cię do zdjęcia szkieł i czy nie czujesz ich przy patrzeniu pod normalnym kątem.

Daj oczom się przyzwyczaić. Jak miałam ostatnio za dużą soczewkę, to już po tygodniu-dwóch inaczej się zachowywała, a gdy nadszedł termin wymiany, szkoda było wyrzucać, bo czułam się z nią dobrze.

Wszystkie miękkie toryczne ogólnodostępne mają duże parametry, tzn. uniwersalne. Firmy nie dbają o osoby niewymiarowe, nie opłaca im się to, co skazuje nietypowe oczy na szkiełka roczne albo twarde.
  • sylwia28
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: sylwia28 » 20 kwietnia 2009, 09:46

Malla pisze:A czujesz jeszcze różnicę między prawem a lewym okiem? Co z suchością prawego oka?

Jak spoglądasz skrajnie na boki, to nawet dobre soczewki możesz czuć, bo mogą być przytrzymywane przez powieki. Myślę, że najważniejsze jest to, czy widzisz ostro, czy po paru godzinach stan oczu nie zmusza Cię do zdjęcia szkieł i czy nie czujesz ich przy patrzeniu pod normalnym kątem.

Daj oczom się przyzwyczaić. Jak miałam ostatnio za dużą soczewkę, to już po tygodniu-dwóch inaczej się zachowywała, a gdy nadszedł termin wymiany, szkoda było wyrzucać, bo czułam się z nią dobrze.

Wszystkie miękkie toryczne ogólnodostępne mają duże parametry, tzn. uniwersalne. Firmy nie dbają o osoby niewymiarowe, nie opłaca im się to, co skazuje nietypowe oczy na szkiełka roczne albo twarde.
    pierwszy dzień założyłam prawe było bardziej wyczuwalne z ostroscią jest super dostałam 2 pary soczewek z o.75 cyl i 1.25 założyłam te mocniejsze i jest lepiej z ostrością oko nie zachodzi mgłom jak w innych soczewkach które próbowałam czyli z suchością oka jest lepiej 2 razy w ciągu dnia tylko zakropiłam choć po 9 godzinach zaczyna drażnić trochę w piąntek zakładałam na dzień dzisiejszy jest lepiej faktycznie oko przyzwyczaja sie jak spoglądam na boki już tak nie czuć
ODPOWIEDZ Posty: 15 Strona 1 z 1