ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1
Pytanie o soczewki toryczne
  • YATES
    Forumowicz
    Forumowicz

Pytanie o soczewki toryczne

autor: YATES » 15 marca 2009, 22:09

Witam serdecznie i mam taki problem. Od dawna mam wadę wzroku tzn. nadwzroczność na poziomie + 3,50 ale również astygmatyzm. Według recepty którą po ostatnim badaniu wzroku mam cylinder na prawym oku + 1,0 , a na lewym + 0,5 i na obydwu oś 80" i strefa +3,50 dioprii . Noszę okulary zrobione według tej recepty ale do pracy i czasami okazjonalnie zakładam zwykłe soczewki kontaktowe ale w nich widzę dużo gorzej niż w okularach..
    Słyszałem,że osoby które noszą okulary cylindryczne powinny nosić soczewki toryczne które ostatnio pojawiły się masowo w sprzedaży np JOHNSON&JOHNSON Oasys Astigmatyzm. Problem polega na tym,że sprzedawcy twierdzą,że soczewki toryczne-cylindryczne produkują tylko w następujących cylindrach -0,75 -1,25 -1,75 -2,25 -2,75 czyli wszystkie z minusem, a ja na recepcie mam dodatni cylinder. Jak przeliczyć w moim przypadku dodatni cylinder na ujemny ??? Czy okulistka się pomyliła czy faktycznie przy nadwzroczności występuje cylinder poprzedzony znakiem plus , a jeśli tak to czy naprawdę nie mam szans kupić soczewek torycznych o cylindrze dodatnim ????
    Jeszcze małe pytanie - czy to prawda,że jeśli noszę okulary o mocy strefy + 3,50 to soczewki kontaktowe powinienem dobierać zawsze o mocy +4,50, bo w przypadku soczewek sferycznych ( nie torycznych ) tak mi zaleciła okulistka ????
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 marca 2009, 22:12

Wystarczylo poszukac na forum ;)

Kazdy astygmatyzm mozna zapisac w postaci cylindra dodatniego i ujemnego. Udaj sie na dopasowanie odpowiednich dla Ciebie soczewek, napewno specjalista nie ma z tym problemu - samodzielny dobor soczewek to nie najlepsze rozwiazanie.

To samo dotyczy czy dla +3,5 masz nosic +4,5
  • YATES
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: YATES » 15 marca 2009, 22:35

Chodzi mi tylko o to jak przeliczyć te moje cylindry aby były wyrażone w wartościach ujemnych gdyż tylko takie są w sprzedaży ??? LEMUR zależy mi na czasie, bo jutro muszę zamówić soczewki i byłbym bardzo wdzięczny jakbyś mi to przeliczył i podał wartość cylindra w minusie.

OP : +3,5 cyl +1,0 Oś 80"
    OL : +3,5 cyl +0,5 Oś 80"

To,że okulistka nakazała mi zakup soczewek o jedną dioprię większą dotyczyło zwykłych soczewek sferycznych w których do dziś okazjonalnie chodzę ale słabo w nich widzę.. Podejrzewam,że w przypadku soczewek torycznych strefa powinna pozostać na wartości +3,5 gdyż dojdą jeszcze cylindry.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 15 marca 2009, 22:39

YATES pisze:podał wartość cylindra w minusie.

OP : +3,5 cyl +1,0 Oś 80"
    OL : +3,5 cyl +0,5 Oś 80"
    Napisalem Ci w PW

wartosc cylindra w minusie jest taka sama jak w plusie - zmienia sie tylko znak

a w przeliczeniu masz

OP +4,50 cyl -1,00 x 170
    OL +4,00 cyl -0,50 x 170
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 15 marca 2009, 23:23

YATES pisze:zależy mi na czasie, bo jutro muszę zamówić soczewki
    hola, hola! Soczewki dobiera się u specjalisty, a nie zamawia pierwsze-lepsze w internecie! A zwłaszcza toryczne, z którymi jest więcej problemu.
  • YATES
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: YATES » 15 marca 2009, 23:49

To wiem tylko, że gdy kilka miesięcy temu byłem u specjalisty to nie miałem zielonego pojęcia o istnieniu cylindrycznych soczewek więc nie robiłem badań pod tym kątem. Myślałem,że na podstawie recepty na okulary cylindryczne da się określić prawidłowe wartości soczewek torycznych. Mam możliwość zamówienia dwóch sztuk soczewek torycznych na próbę więc chyba z tego skorzystam, a jak będę w nich żle widział to oczywiście wizyta u okulisty obowiązkowa. I tak do dziś do pracy zakładałem zwykłe soczewki sferyczne ale niestety w nich znacznie gorzej widziałem.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 15 marca 2009, 23:56

Jak będziesz w nich dobrze widzieć, to też nie obejdzie się bez wizyty. Dobrze, że to tylko 1 para. Na lewe oko pewnie jeszcze widzisz dobrze, ale z prawym pewnie masz gorzej. Z torycznymi jest taki problem, że muszą się układać w odpowiedniej orientacji na oku, więc trzeba znaleźć takie, które się nie kręcą przy każdym mrugnięciu na wszystkie strony i w których widać ostro, gdy cylinder i oś nie są idealnie jak w okularach. Całej paczki nie kupuj na ślepo, bo szkoda pieniędzy.
  • YATES
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: YATES » 16 marca 2009, 00:37

A jakie polecacie soczewki toryczne ??? Cały czas biorę pod uwagę J&J Oasys Astigmatyzm, bo mi się w nich tzn. sferycznych dobrze patrzało ale tylko do czasu kiedy w tamtym roku okuliska nie zwiększyła mi cylindra w okularach. Obecnie przy większym cylindrze zwykłe soczewki sferyczne nie spełniają swej roli . Do zwykłego patrzenia mogą być ale patrzenie na ekran komputera to już wielka męczania.
    Chyba jednak w najbliższem czasie udam się na wizytę do specjalisty, bo obecnie nawet w okularach tak trochę dziwnie widzę. Kiedyś jak przymróżyłem prawe oko to na lewe mi się super patrzało, a teraz coś mi się rozmywa obraz. Pewnie lewe szkło jest nie do końca dobrze dobrane.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 16 marca 2009, 00:44

Poczytaj forum, a poznasz opinie, ale niewiele Ci to da, bo każdemu pasuje co innego ;) Toryczne Oasys są nowe, nie wiem czy ktoś się tu już o nich wypowiadał.
  • endriu36
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: endriu36 » 24 kwietnia 2009, 02:45

witam jestem tu nowy czy moglbym prosic o przeliczenie mi moc soczewek a nosze okulary
    op. +1.5 105stopni
    ol.+1.5 80 stopni
    tylko nie znam wartosci cylindrycznej
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 24 kwietnia 2009, 10:57

endriu36 pisze:op. +1.5 105stopni
    ol.+1.5 80 stopni
    OP: +1,50 cyl -1,50 x 15
    OL: +1,50 cyl -1,50 x 170

Caly czas podkreslam ze to nie jest wystarczajacy element do zamowienia soczewek kontaktowych! Przez niewlasciwy zakup mozna zrazic sie do soczewek a tylko prawidlowy dobor pomoze cieszyc sie tym produktem!
ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1