Witam wszystkich ponownie:) Ostatnio na rynku pojawiło się dużo nowych płynów do czyszczenia soczewek. Od razu napiszę, że od dobrych pięciu miesięcy uzywam AOsept +. W międzyczasie nosiłem soczewki: kolorowe Monovision ColorVUE, Air optix, Biofinity a teraz Proclear Sphere. Niestety moje oczy są kapryśne. Do tego ja sam nie mogę się zdecydować, które soczewki są dla mnie lepsze. Póki co doszedłem tylko do wniosku, że DIA: 14,2 i krzywizna 8,6, czyli tak, jak na początku przepisała mi okulistka.
A propos AOsept +- płyn na początku spełnił moje wszystkie oczekiwania. Soczewki świeże, wspaniale wyczyszczone. Trochę na początku miałem stracha, że je przytrzasnę, bo z wadą -6,5 + astygmatyzm, to już nie raz zdarzyło mi się nie trafić w futrynę drzwi;-)
Niestety po pewnym czasie oczy były jakby wysuszone. Mimo tego, że zostawiałem soczewki zamoczone w płynie do 10h, w momencie dotknięcia soczewką oka, momentalnie pojawiało się pieczenie i ból. Kupiłem więc nowy płyn, bo stwierdziłem, że dysk który utlenia płyn stracił swoje właściwości.
Zaczął się rok akademicki... niedosypiane nocki itd... Noszenie soczewek od 6 rano do 2 w nocy i problem : " Płyn nie zdąży się zneutralizować!".
Dodatkowo, tak jak z Air optixami, które przy moim aktualnym trybie życia po prostu nie dały rady... , AOsept + współpracował nieźle, tak do Proclear, które są jednak genialne(...) się nie nadaje. Poza tym lubię ucinać sobie drzemki w środku dnia i wtedy ściągam Proclear do pojemniczka... AOsept +- znów musiałbym czekać 6h... a ja wstaje po godzinie i potrzebuję moich soczewek!!!
I teraz właściwe pytanie:

(wiem, grafoman ze mnie)
Na rynku pojawił się płyn Bio True Bausch and Lomb. Czytałem opinie. Czytałem skład. Czytałem reklamy producenta.
Obietnice nieziemskie... Staram się zachowywać dystans do reklam z produktami "BIO", ale po opiniach użytkowników, w tym przypadku może warto spróbować. Aktualnie wykańczam swój AOsept, większość czasu jednak używając Renu 60ml, który kupiłem na wszelkie wypadku(papruch w oku, drzemki itd..).
Czy ktos używał Bio True? Czy hasła producenta mają zastosowanie w życiu? Czy płyn rzeczywiście jest nowej generacji? Wiem, że ciężko odpowiedzieć na takie pytania, bo każdemu pasuje co innego. Liczę jednak na jakieś recenzje/ opinie. Najlepiej kogoś, kto nosi Proclear;-) Póki co, nawet Biofinity nie dorównują starym, dobrym Proclear:)
"Mówią, że chociaż ktoś wiedzy nie ma w duszy, oni ją w tam włożyć potrafią, jakby wzrok wkładali w oczy ślepe"
Biofinity- Comfort science, materiał III generacji.