Nie mozna w okularach montowac dwoch typow soczewek. Musza miec te same parametry konstrukcyjne! Szkoda ze nie napisalas jakie masz moce, natomiast mozna wnioskowac, ze masz jedno mocniejsze, drugie slabsze i roznica indeksu zostala wyrownana grubosc? - niedopuszczalne.aniol018 pisze:Na jedno oko mam silniejszy index, jednak soczewki s? tej samej firmy i ogolnie dobrane tak, zeby pasowaly. Czy jest mozliwe, ze to jest przyczyn? zlego samopoczucia
dokladnie tak, Matko czy to znaczy, ze sie nie przyzwyczaje? Co mam w takim razie zrobic, reklamowac chyba nie moge? Niby sama sie zgodzilam, ale przeciez ja nie musze sie na tym znac. Mam jedno oko -2,75, a drugie -4, 5 i astygmatyzm -1,5.LEMUR pisze:mozna wnioskowac, ze masz jedno mocniejsze, drugie slabsze i roznica indeksu zostala wyrownana grubosc
Je?eli optyk Ci? uprzedzi?, ?e tak si? nie powinno robi? i okulary zostan? zrobione w ten spos??b na Twoj? odpowiedzialno??, to w takim razie nie ma tu jego winy ( chocia? i tak nie powinien zrobi? takich okular??w)aniol018 pisze: Co mam w takim razie zrobic, reklamowac chyba nie moge? Niby sama sie zgodzilam, ale przeciez ja nie musze sie na tym znac.
My?l? ?e nie chodzi?o tu o kwesti? mocy soczewki ( bo jest to oczywiste ?e soczewki o r???nych mocach r???ni? si? konstrukcj?) ale o "patent" na zale?no?? pomi?dzy moc? pierwszej i drugiej powierzchni ?ami?cej. Soczewk? o okre?lonej mocy mo?na uzyska? na wiele r???nych sposob??w odpowiednio zmieniaj?c promie? krzywizny przedniej i tylnej powierzchni.Nie trudno si? domy?li?, ?e w soczewkach o r???nych konstrukcjach w obszarze pozaosiowym b?d? si? dzia?y r???ne rzeczy, a je?eli przy patrzeniu w bok jedna soczewka b?dzie indukowa? astygmatyzm w innym stopniu ni? druga to si? nie dziwi?, ?e b?dzie to powa?o dyskomfort.abc pisze:
czyli jedna sferyczna, a druga toryczna, to ich konstrukcje z definicji musz? by? r???ne.
.
co masz na my?li pisz?c o tej samej charakterystyce?abc pisze:
Poruszony problem jest ciekawy teoretycznie. Pozostawiaj?c poza dyskusj? spraw? dyspersji i pow?ok antyrefleksyjnych, to czy nie jest mo?liwe uzyskanie soczewki wykonanej z materia?u o wy?szym indeksie o takiej samej charakterystyce (lub lepszej) jak soczewka w indeksie podstawowym? Je?eli tak, to mo?e i pozosta?e parametry korekcji mog? by? zachowane niezale?nie od rodzaju materia?u z jakiego wykonane s? soczewki.
No pewnie, ?e nikt tego nie robi dlatego zamawia si? par? soczewek tej samej firmy ten sam rodzaj i masz pewno?? ?e to soczewki o tej samej konstrukcji tylko najwy?ej innych mocach.abc pisze: . Nie s?dz?, aby przeci?tny optyk zamawiaj?c standardowe soczewki bawi? si? w dob??r optymalnej konstrukcji pary soczewek. Je?eli w og??le potrafi?by to zrobi?, a jego zam??wienia by?o mo?liwe do zrealizowania.
abc pisze:Ale mnie zaciekawi? inny problem. Je?eli w nowych okularach da?oby si? zrobi? soczewki o takiej samej charakterystyce jak w starych, to mo?naby s?dzi?, ?e nie powinno by? problemu z adaptacj? bez wzgl?du na indeks materia?u (pomijaj?c oczywi?cie dyspersj? i odbicie resztkowe). Tak czy nie? Je?eli nie, to dlaczego?
No nie wiem czy tak producenci sobie zmieniaj? konstrukcj? i pozostaj? przy starej nazwie soczewek i nic o tym nie m??wi?.abc pisze:Torebka mo?e by? istotna ze wzgl?du na indeks czy pow?oki, ale konstrukcje - bywa, ?e s? zmieniane przez producenta.
W takim przypadku musielibysmy jeszcze przyjac, ze odleglosci poszczegolnego miejsca soczewki przy patrzeniu peryferyjnym (pozaosiowym) od rogowki, rowniez sa takie same, a raczej nie beda, czyli uzytkownik moim zdaniem powinien poczuc roznice, oczywiscie jak wspomniales pomijajac aberracje.abc pisze:Za????my np. ?e jest to konstrukcja Punktal w indeksie 1,5. Taka sama konstrukcja jest w indeksie 1,6. W obu przypadkach astygmatyzm sko?ny, ?rednia moc sko?na, b??d mocy sko?nej s? identyczne. Pacjent odczuje r???nic?, czy nie?
Pisz?c konstrukcja mia?am na my?li w?a?nie konstrukcje typu np Punktal.abc pisze:Dla takiego samego indeksu nie da sie zrobi? r???nych mocy o tej samej konstrukcji, je?eli przez konstrukcje rozumiemy krzywizny i grubo?? soczewki.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }