autor: Mgiełka1 » 11 września 2008, 12:17
Witam wszystkich. Z g??ry przepraszam, ?e ponownie wracam do tematu soczewek torycznych, ale jest to dla mnie sprawa wa?na, st?d prosi?abym o Wasze rady.
W przysz?ym tygodniu wybieram si? do kolejnego okulisty w kwestii doboru soczewek. Niestety po moich ostatnich przej?ciach z Pani? doktor innym salonie (nawi?kszym w mie?cie zreszt?) mam obawy w kwestii spotkania z kolejnym lekarzem, kt??ry ma nik?e poj?cie na temat soczewek.
Moja wada to: OKO PRAWE: moc -7, cyl. -0,75, o? 170, OKO LEWE: moc - 7, cyl. -1,75, o? 180
Nosi?am 3 rodzaje soczewek:
Acuve 1Day Moist - sferyczne - otrzymane podczas badania u rzeczonej lekarki - le?a?y ok.
Proclear Toric - BC 8.8, DIA 14.4 - zdecydowanie za du?a krzywizna - niestety Pani doktor nie potrafi?a mi pom??c - nie zna?a tych soczewek (?adnych innych mam wra?enie nie zna?a pr??cz J&J - nawet nie wiedzia?a, ?e te kt??re sprzedaje s? 2-tyg.), nie potrafi?a mi poradzi? jakie inne miesi?czne mog?abym nosi?. Chcia?a zmienia? mi moc...kaza?a popr??bowa? z jakimi? innymi...
Air Optix - sferyczne - BC 8.6 DIA 14.2 - dobrze wycentrowane, pe?en komfort.
Niestety przy do?? sporym astygmatyzmie nie mog? pozwoli? sobie na soczewki sferyczne.
Przegrzeba?am internet i w jednym ze sklep??w znalaz?am bogaty asortyment soczewek toryczych. Wybieram si? z t? list? do kolejnego optyka, ale obawiam si?, ?e mog? wr??ci? z tak? sam? wiedz? jak? mam w tej chwili, a kolejna Pani doktor zaleci mi eksperyment z nast?pnym zestawem soczewek. Wiem ju? po licznej lekturze tego forum, ?e pr??cz krzywizny du?e znaczenie ma r??wnie? materia? z jakiego wyprodukowane s? soczewki i np. soczewce o BC 8.3 z jednej firmy odpowiada? mo?e BC 8.6 innej firmy. Czy tak?
Poni?ej przedstawiam parametry soczewek kt??re znalaz?am i kt??re zamierzam pokaza? podczas wizyty. Co o nich my?licie? Jaka jest r???nica pomi?dzy tymi materia?ami? Czy kt??re? z nich mog?yby odpowiada? np. Optixom 8.6? Wiem, ?e forum nie zast?pi wizyty u lekarza, ale je?li ta wizyta zako?czy si? jak poprzednie chyba zrezygnuj? w og??lez kolejnych poszukiwa? lekarzy okulist??w moim mie?cie:( B?d? wdzi?czna za Wasze rady.
Pure Vision Toric 8.7/14.0 balafilcon A
Xcel Toric 8.7/14.4 methafilcon A
Biomedics Toric 8.7/14.5 ocufilcon
Proclear Toric 8.4/14.4 omafilcon
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez
Mgiełka1, łącznie zmieniany 1 raz.