tzn co? ze jak nie zalozysz (nie poradzisz sobie) np. w ciagu 2-3minut to pozniej po zalozeniu beda piekly? Bzdura.MarcinUser pisze:W soczewkach jednodniowym trzeba szybko umie? zak?ada? bo starczaj? na kilka godzin i zaczynaj? oczy piec.
Kwartalne Optimy FW dla mnie totalna porazka (poczytaj opinie na forum)MarcinUser pisze:W soczewkach kwartalnych zlepiaj? si? ko?ce cz?sto i trzeba umie? odkleja??
Nie napisales jaka masz wade, czasami sa dostepne soczewki pakowane po 3sztuki, wiec juz masz taniej.MarcinUser pisze:No doba.. miesi?czne.. zgoda.. To teraz mi wyjecha?a ?e mo?e sprowadzi? opakowanie 6 soczewek (czyli potrzebowa?bym 12, bo mam r???ne wady).
tzn co? przechowywane w lodowce?MarcinUser pisze:I ?e soczewki musz? by? w zimnie itp.
oj, to juz zbyt daleko idaca prognozaMarcinUser pisze:I ?e na poczatku przez miesi?c b?d? zak?ada? p??? godziny soczewki.
nie chodzi mi o zakup LUZEM, tylko ze niektore firmy swoje soczewki pakuja w opakowania zawierajace 3sztuki lub 6sztuk.MarcinUser pisze:Wiem, ?e mo?na kupi? soczewki po 3 sztukach
Czyli powinnam soczewki trzyma? w lod??wce? Ciekawe dziwne, ?e salon, kt??ry mi te soczewki wysy?a? w ?rodku lata nie wys?a? mi ic w minilod??wce (sarkazm, sarkazm)MarcinUser pisze:I ?e soczewki musz? by? w zimnie itp.
Tu troch? Pani zbytnio pospieszy?a si? z diagnoz?. S? r???ne osoby, jednym na pocz?tku zajmuje o 30 minut a innym zdecydowanie mniej czasu. To du?o zale?y od nas samych jak i od dobrego nauczyciela/trenera Pierwszy raz to by?o u mnie 30 minut na jedno oko a potem z kolejnymi dniami zajmowa?o mi to coraz mniej czasu po tygodniu potrzebowa?am maks 10 minut na oba okaMarcinUser pisze:I ?e na poczatku przez miesi?c b?d? zak?ada? p??? godziny soczewki.
Tak jak Lemur, twierdz?, ?e o bzduraMarcinUser pisze:1. W soczewkach jednodniowym trzeba szybko umie? zak?ada? bo starczaj? na kilka godzin i zaczynaj? oczy piec.
Wiem. Podobnie, jak ma?o kto przejmuje si? przestrzeganiem prawa. Tylko, ?e na og??? naruszenie przepis??w prawa jest karane, a dopasowanie soczewek, to co innego ni? ich sprzeda?.niestety ma?o kt??ry lekarz na to zwraca uwag?. Moja okulistka, kt??ra umo?liwia dopasowanie soczewek, prowadzi te? sprzeda? po?redni? soczewek.
Soczewki kontaktowe nie s? ani ?rodkiem farmaceutycznym, ani materia?em medycznym, ani przedmiotem ortopedycznym, ani ?rodkiem pomocniczym, a wi?c art. 46 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz.U. 1997 Nr 28 poz. 152, z p???. zm) ich nie dotyczy.mexx pisze:USTAWA
z dnia 5 grudnia 1996 r.
o zawodach lekarza i lekarza dentysty1) (Dz.U. 1997 Nr 28 poz. 152, z p???. zm)
Art. 46.
1. Lekarz nie mo?e sprzedawa? ?rodk??w farmaceutycznych9), materia???w medycznych10),
przedmiot??w ortopedycznych lub ?rodk??w pomocniczych.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje si? w przypadkach, gdy lekarz dora?nie dostarczy pacjentowi
?rodek farmaceutyczny11) lub materia? medyczny12), w zwi?zku z udzieleniem
pomocy w nag?ym przypadku.
szczerze watpie w takie rewelacje. jak to sie ma "zlikwidowac" ? wyparowuje czy co ?MarcinUser pisze:Tzn. Ona m??wila ?e soczewki jednodniowe maj? tak? warstwe nawil?acza. Jak si? szybko nie za?o?y tej soczewki to ten nawil?acz jako? si? likwiduje(?) i po kilku godzinach oczy zaczynaj? piec.
chyba najrozsadniej jest kupowac na 3mce - pol roku. wiadomo wada moze sie zmienic a po co wyrzucac kase w bloto i zostawac z soczewkami o za malej mocy.LEMUR pisze:Zakup 2x6 sztuk miesiecznych starczy Ci na POL ROKU ciaglego uzytkowania. 2x3miesieczne na 3miesiace.
Nieprawda dokonca. Skoro robisz badanie - kup sobie wieksze pudlo - wychodzi taniej. A raz na rok, dwa i tak musisz wykonac badanie kontrolne. Wiec w czym przeszkoda raz kupic 6pack, za drugim 3-pack i po wykonczeniu wizyta z badaniem, w miedzy czasie zawsze mozna co pol roku na wizycie kontrolnej sprawdzic i dopiero po niej zakupic. Mozliwosci i rozwiazan jest wielewoozie pisze:chyba najrozsadniej jest kupowac na 3mce - pol roku. wiadomo wada moze sie zmienic a po co wyrzucac kase w bloto i zostawac z soczewkami o za malej mocy.
Nieprawda. Soczewki okularowe, kontaktowe i inne pomoce wzrokowe s? ?rodkami pomocniczymi.Soczewki kontaktowe nie s? ani ?rodkiem farmaceutycznym, ani materia?em medycznym, ani przedmiotem ortopedycznym, ani ?rodkiem pomocniczym, a wi?c art. 46 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz.U. 1997 Nr 28 poz. 152, z p???. zm) ich nie dotyczy.
Nieprawda. Za??cznik nr 2 wymienia m. in. soczewki okularowe, pomoce wzrokowe (lupy, itd), protezy oraz soczewki kontaktowe lecznicze, a jako podstawowe kryterium soczewek kontaktowych leczniczych podaje soczewki stosowane przy leczeniu sto?ka rog??wki i przy du?ej anizometropii (??cznie z afaki?). A soczewki kontaktowe s?u??ce do korekcji wady wzroku nie s? soczewkami leczniczymi. Tym samym rozporz?dzenie ich nie dotyczy, tak wi?c nie s? ?rodkami pomocniczymi. Tak wi?c art. 46 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz.U. 1997 Nr 28 poz. 152, z p???. zm) ich nie dotyczy. Quod erat demonstrandum. Pozdrawiam.mexx pisze:Setgar napisa?/a/:
Nieprawda. Soczewki okularowe, kontaktowe i inne pomoce wzrokowe s? ?rodkami pomocniczymi.Soczewki kontaktowe nie s? ani ?rodkiem farmaceutycznym, ani materia?em medycznym, ani przedmiotem ortopedycznym, ani ?rodkiem pomocniczym, a wi?c art. 46 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz.U. 1997 Nr 28 poz. 152, z p???. zm) ich nie dotyczy.
Rozporz?dzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 maja 2003 r. w sprawie szczeg???owego wykazu przedmiot??w ortopedycznych i ?rodk??w pomocniczych, wysoko?ci udzia?u w?asnego ubezpieczonego w cenie ich nabycia, podstawowych kryteri??w ich przyznawania, okres??w u?ytkowania, a tak?e przedmiot??w ortopedycznych podlegaj?cych naprawie. Dz. U z 2003 r. Nr 85 poz.787.
W za??czniku Nr 2 do rozporz?dzenia wymienione s? jako ?rodki pomocnicze soczewki okularowe, soczewki kontaktowe oraz inne pomoce wzrokowe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }