ODPOWIEDZ Posty: 47
Zamazany obraz
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

Zamazany obraz

autor: Skiba » 04 czerwca 2008, 18:27

Witam. Mam problem i mam nadzieje ze rozwi?zaniem nie bedzie kupno nowych soczewek poniewa? w moim przypadku miesi?czne kosztuj? 100 z?. Tym wieksza suma sie wydaje jesli sie kupuje jednorazowo na 6 miesiecy... dzisiaj dostalem zamowione soczewki i nie czuje ?adnego dyskomforu z czego sie ciesze. Jednak obraz cz?sto jest zamazany. Poprawia si? po mocnym zaci?ni?ciu powiek i pomasowaniu lekko powiek, ale pare mrugni?? wraca do zamazanego obrazu... b?agam nie m??wcie tylko, ?e soczewki na 6 miesi?cy do wyrzucenia bo zaplacilem za nie ostatnia kasa jaka mialem... Pozatym s? trudno dostepne z racji tego ze mam du?? wad? i astygmatyzm. Jest prawdopodobie?stwo ?e oko si? musi przyzwyczai? lub ?e uszkodzi?em soczewki( co jest ma?o prawdopodobne ?e obie jednocze?nie w ten sam sposob) przy pierwszych nieudolnych pr??bach zak?adania?? Prosze o szybk? odpowied? i z g??ry dzi?kuje:) A i jeszcze jedna rzecz... przyczyn? mo?e by? siedzenie przy komputerze?? kiedy wraca?em poci?giem zamazanie by?o mniejsze i mniej rzadkie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 czerwca 2008, 18:54

A stosujesz jakie? krople? Mo?e po prostu szk?a podsychaj??
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Skiba » 04 czerwca 2008, 18:57

Nie stosuje poniewa? optyk nic mi o nich nie powiedzia?. Ale w takim razie jakby stosowa? krople to co ile powinienem zakrapia? oczy? bo rozumiem ?e jak raz na dzie? zakropie to nie wystarczy bo przeciez wilgo? z kropli nie b?dzie si? utrzymywa? ca?y dzie??
  • Awatar użytkownika
    Daisy
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Daisy » 04 czerwca 2008, 19:00

Jest prawdopodobie?stwo ?e oko si? musi przyzwyczai? lub ?e uszkodzi?em soczewki( co jest ma?o prawdopodobne ?e obie jednocze?nie w ten sam sposob) przy pierwszych nieudolnych pr??bach zak?adania??
    To nie wygl?da na uszkodzenie soczewek. Z Twojej wypowiedzi wnioskuj?,?e to Twoje pierwsze soczewki kontaktowe, wi?c nie zra?aj si?, czasem oko musi si? do nich przyzwyczai?.
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Skiba » 04 czerwca 2008, 19:03

Tak, pierwsze i pierwszy dzie? noszenia. Na szcz?scie mam wakacje wiec nie musze za duzo czyta? i pisa? wi?c poczekam kilka dni i zobacze jak bedzie;)
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 czerwca 2008, 20:00

Wspominasz o komputerze, to mo?e mie? sw??j wp?yw, bo nie wyst?puje wtedy normalne, pe?ne mrugni?cie.
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Skiba » 04 czerwca 2008, 20:05

Dzieki za szybkie odpowiedzi;) Wydaje mi si?, ?e powoli si? poprawia chodz i tak obraz nie jest HD je?li mog? sie tak wyra?i?:P Bior?c pod uwage to jak by?o wczesniej a jak teraz wydaje mi si? ze za kilka dni bede mogl wogole zapomnie?, ?e mam na sobie soczewki;)
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 czerwca 2008, 20:10

nie napisales dokladnie swojej wady!

Bedac krotkowzrocznym korzystajac z soczewek wykorzystujesz wiekszy wysilek akomodacyjny do patrzenia blisko i posrednio niz w okularach. Dla nadwzrocznych jest odwrotnie.

prosze pisac dokladne wady a nie tylko "duza wada i astygmatyzm" dla jednego duza to +/-6 a dla innego juz +/-2 ;) - pojecia wzgledne.
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Skiba » 04 czerwca 2008, 20:31

Przepraszam, nie wiedzia?em, ?e to ma wi?ksze znaczenie. By? mo?e sie w czym? pomyle bo przepisze to co napisane jest na kartce kt??r? mi dzisiaj optyk da?, a jak wiadomo lekarze pisz? nie za wyra?nie. Oko prawe:plan(?) +2.25 A80'Zeiss TR. Oko lewe: plan +2.25 A70'. Nadmienie ?e tak s? wykonane soczewki i one nie koryguj? w zupe?no?ci mojej wady bo jak optyk powiedzia?- przy mojej wadzie nie da si? 100% skorygowa? wady. Z tego co pamietam to na jednym oku +3,5 a na drugim +3.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 czerwca 2008, 23:28

Da si? w 100%, tylko wyjdzie kilka razy dro?ej. Masz sam? moc cylindryczn?, nie jest wcale du?a, ju? my?la?am, ?e napiszesz +8D (podr?cznikowo du?a to od ilu? 6?)... Powodzenia :spoko:
  • Skiba
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Skiba » 05 czerwca 2008, 00:44

No tak, ?le sie wyrazi?em. Da si? ale musialbym kupicte 3 letnie szk?a kontaktowe ktore kosztuj? 1600zl a to jak na produkt nie najwazniejszy w zyciu jest za drogi:P pozatym to tak jak kupienie kota w worku bo to pierwszy raz kiedy stykam sie z inna forma poprawy wzroku niz okulary wiec nie chcialem wydawac 1600 zl na cos niepewnego;)
  • martuś
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: martuś » 01 września 2008, 11:27

mam astygmatyzm -0,75 i -0,5 a soczewki mam sferyczne - w kt??rych z bliska rozmywa mi si? obraz czy je?li bym jednak mia?a soczewki toryczne by?oby ok?
    wiem ze takie specjalne soczewki sa drozsze ale chcia?am si? Was zapytac o ich cen?- jak narzaie uzywam normalnych AirOptix czy soczewki tej samej firmy toryczne beda bardzo duzo drozsze- w jakich granicach bedzie cena soczewek na 1 miesiac?
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 01 września 2008, 11:39

nie ma soczewek torycznych dla -0,5

A czy byloby lepiej - to mozna sprawdzic tylko podczas doboru soczewek.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 01 września 2008, 12:04

Czy na tym oku, na kt??rym masz cylinder -0,5D, obraz te? si? rozmywa? W moim przypadku lekarz podwy?szy? moc soczewki i ju? widz? bardzo dobrze (cho? nie idealnie), a cylinder mam -0,75D. Nie zmniejszy? mi zwyczajowo mocy soczewki, lecz przy wadzie -5D zaleci? soczewk? -5D. W ten spos??b mo?na nieco wad? cylindryczn? spr??bowa? skorygowa? i w przypadku cylindr??w poni?ej -0,75D zazwyczaj osi?ga si? sukces.
  • martuś
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: martuś » 01 września 2008, 12:12

Piszecie ?e mozna sprawdzic czy bedzie dobrze widac tylko przy doborze soczewek tylko u mnie jest taki problem ze okulista dobierajac mi soczewki poprostu przeliczy? to wade kt??ra mia?am - napisa? mi recepte na soczewki kt??re musia?am kupic i za nie zap?aci? 50 z?- Air Optix- nie dawa? zadnych pr??bnych soczewek ;( wiec jesli bym chcia?a sprawdzic jak widze w innych to musze zn??w je kupic- a potem moze sie okzac ?e wcale dobrze w nich nie widz? :(
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 01 września 2008, 13:00

Jeste? z ?odzi, na pewno s? tam lepsze salony lub po prostu id? z reklamacj? na us?ug? doboru i popro? o wydanie tej samej ilo?ci soczewek co wcze?niej bezp?atnie (w ko?cu zap?aci?a? za poprzednie). Zaznacz, ?e z tymi mocami nie jeste? w stanie normalnie funkcjonowa?.
  • martuś
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: martuś » 01 września 2008, 15:09

Malla a ty nie mia?as problemu ze widzia?as ?le z bliska w tych soczewkach ??? ,my?la?am ze mo?e w soczewkach torycznych bedzie lepiej ale skoro je robia dopiero od wartosci cylindra -0,75 to nie wiem jakby to trzeba by?o dobrac ( na jedno oko mam w?asnie taki cylinder ale na drugie-0,5)
    A tak jak Ty piszesz ?e mo?e poprawi sie jesli okulista mi dobierze poprostu wieksza moc - to mo?e i racja- tylko martwi mnie to czy wtedy z bliska nie bede jeszcze gorzej widzia?a.
    W okularach z bliska widze wszystko ok a mam poprostu wi?ksza moc na ka?de oko o 0,25 no i te cylindry.
    Czy cos jest nie tak z tymi moimi soczewkami? Mam ju? dosy? okular??w. Czy np zmieniajac firme soczewek mog? dobrze widziec z bliska? a mo?e krzywizna soczewki jest zle dobrana?
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 01 września 2008, 15:39

Je?li widzisz z bliska gorzej ni? bez okular??w, to stawiam na akomodacj?, zmiana soczewek na to raczej nie pomo?e. W moim przypadku by?o ok od pocz?tku - i dobrze, bo mia?am inne problemy (zbyt du?a krzywizna, uciekanie soczewki do g??ry, napady nocnej sucho?ci, olbrzymie trudno?ci w zdejmowaniu). Ma?ych cylindr??w nie produkuj?, bo zasoczewkowani astygmaci widz? ?wietnie bez nich. O korekcj? cylindra -0,75D mo?na ju? si? pokusi?, byle model toryczny by? z tej samej firmy, a nawet serii, co sferyczny. Moje lewe oko kompensuje drobne niedoskona?o?ci nieskorygowanego w pe?ni astygmatyzmu na prawym, nie wiem jak zwi?kszenie mocy sferycznej b?dzie rzutowa?o na widzenie osoby, maj?cej cylindry na obydwu oczach.
  • martuś
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: martuś » 01 września 2008, 23:25

dzi?ki Malla za wyczerpujaca odpowied? :) a jesli tak jak m??wisz ?e to gorsze widzenie to przez akomodacj? to czy jest jakas szansa ?e bede lepiej widziec z bliska? bp to co jest teraz to juz si? robi niezno?ne :(
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 02 września 2008, 08:14

Szansa jest, z tego co widz? po lekturze forum. Daj oczom czas na przyzwyczajenie, ?wicz akomodacj? spogl?daj?c naprzemiennie na bliski obiekt (np. palec przed nosem) i w dal. Mo?e si? okaza?, ?e nigdy nie b?dziesz widzie? zupe?nie idealnie z bliska w soczwkach, ale jeste? m?oda, powinna? si? przyzwyczai? na tyle, by da?o si? z tym ?y?...
  • Mgiełka1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Mgiełka1 » 03 września 2008, 17:23

Chcia?abym si? do??czy? do w?tku rozpocz?tego przez Mall? i martu?. Moje problemy z soczewkami niestety nadal w toku:( Odnalaz?am ju? na szcz?scie swoj? krzywizn? - 8.6 - Air Optix - le?? idealnie. Jest problem z moc? - wyczyta?am na jednej ze stron, ?e w sprzeda?y s? powy?ej -6 (ja mam -7 na oko prawe i lewe) ale tylko w dw??ch cylindrach: -1,25 i 1,75. Ja potrzebuj?: cyl. -0,75 i -1,75. Jak wynika dla mnie z Waszej dyskusji soczewk? astygmatyczn? dla mojego prawego oka (moc -7, cyl. -0,75) mog?abym zast?pi? sferyczn? Air optix -7. A na moje lewe oko (moc -7, cyl. -1,75) zastosowa? te? Air optix tylko toryczn? o takich w?a?nie parametrach? Czy oko lewe nadrobi?oby ten brak cylindra na prawym? No i czy nie mia?oby to jakiego? wp?ywu na pogorszenie wzroku? Szczerze m??wi?c przyzwyczai?am si? ju? do soczewek, tym bardziej, ?e mog? swobodnie nosi? ciemne okulary, a to wiele mi daje, bo kiedy? chodz?c non stop po s?o?cu w okularach korekcyjnych mia?am ci?gle b??le g?owy.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 03 września 2008, 19:50

Jak to jest napisane par? w?tk??w poni?ej, nie ma jeszcze w sprzeda?y torycznych Optix??w w mocy powy?ej -6D :(
  • Mgiełka1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Mgiełka1 » 04 września 2008, 07:52

Ale w ofercie niekt??rych sklep??w internetowych s? soczewki - 7 i wi?cej, ale w ograniczonej liczbie cylindr??w i osi. To ja ju? nie rozumiem, s? w sprzeda?y cz ich nie ma.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 września 2008, 13:36

Napisz do nich maila, bo nieraz k???ci?am si? bezsensownie na forum o co?, co przeczyta?am w sklepie internetowym, a p???niej si? okazywa?o, ?e to na stronie jest b??d.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 września 2008, 13:51

Air Optix for Astigmatism

w sferze sa TYLKO do -6,oo

Powyzej -6,oo oraz "plusy" w sferze beda od nowego roku

Natomiast sferyczne AirOptix sa w pelnym zakresie: od -10,oo do +6,oo
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 września 2008, 16:32

Malla pisze:?wicz akomodacj? spogl?daj?c naprzemiennie na bliski obiekt (np. palec przed nosem) i w dal.
    cwiczenia na wlasna reke nie sa zbyt dobrym rozwiazaniem, wiecej moga przyniesc szkody niz pozytku.
    Czesc osob dokonuje sama cwiczen poprzez np samodzielne przyblizanie palca - co jednoczesnie pobudza uklad motoryczny cwiczacego, a nie powinien on brac udzialu w tego typu cwiczeniach, poza tym trzeba wykonywac to w odpowiednim ulozeniu zarowno glowy jak i odpowiednio przyblizajac - oddalajac obiekt (odpowiedni kat)

ale o tym informuje SPECJALISTA przeprowadzajacy cwiczenia.
    Nie zalecam wykonywania cwiczen, bo ktos uslyszal ze ma problemy z akomodacja - to szuka po internecie i cwiczy na wlasne widzimisie.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 września 2008, 16:35

Nie wiedzia?am :/ Praktycznie ka?dy okulista mi m??wi?, bym co jaki? czas pracy przy kompie stawa?a przy oknie, patrzy?a naprzemiennie na horyzont i firank?.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 04 września 2008, 16:40

Malla pisze:bym co jaki? czas pracy przy kompie stawa?a przy oknie, patrzy?a naprzemiennie na horyzont i firank?.
    ale to raczej nie ma na celu usprawnienia akomodacji, lecz rozluznienia po dlugim siedzeniu przed komputerem :P

I prosze pamietac aby pytac specjalistow ktorzy cokolwiek z cwiczen zalecaja ile razy, jak czesto i jak dlugo.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 04 września 2008, 16:54

Aaaaaa, no to wszystko jasne. Wa?ne, ?e pomaga i dzi?ki temu po odej?ciu od kompa nie mam zamazanej dali.
  • Mgiełka1
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Mgiełka1 » 06 września 2008, 12:40

Kurcze, wi?c chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko czeka? na sprzeda? Air Optix do nowego roku. Szkoda mi testowa? kolejne w ciemno - Pure Vision - kt??re mog? okaza? si? nietpasuj?ce :( (BC 8.7 DIA 14.00, ale inny materia? ni? Air Opt.). Sama nie wiem ju?.... W sferycznych mog? chodzi? jedynie poza prac? - przy kompie nie mog? - zbyt du?y astygmatyzm i oczy si? m?c?. Szkoda tak forrsowa? wzrok...
ODPOWIEDZ Posty: 47