Ot??? w moich poprzednich oprawkach i szk?ach mia?em soczewki pochylone leciutko do ty?u. W nowych oprawkach pochylone s? do przodu. M??wimy teraz w kazdym przypadku o szk?ach sferycznych.Malla pisze:Dla ?cis?o?ci (poprawcie mnie, jak m??wi? ?le) - szk?a sferyczne s? zawsze pochylone do przodu, jest to tzw. pochylenie pantoskopowe, wynosz?ce kilka-kilkana?cie stopni. Je?li s? bardziej nachylone ni? poprzednie, w dodatku zamontowane tak samo przy nowych szk?ach asferycznych, jak i po reklamacji przy nowych sferycznych (a inaczej wyznacza si? w nich wysoko??), mo?e to by? z tym zwi?zane...
Zagadnienie jest szerzej opisywane na [spam].net (nie musisz zak?ada? tam nowego w?tku, bo jest mn??stwo gotowych, a i admin znajomy).
W jakim sensie ?le widzisz, mo?e to kwestia "ciut wy?szego" (ca?kiem sporego) indeksu? Zmiana o -0,25D dotyczy mocy sferycznej czy cylindrycznej? Widzisz idealnie ostro w starych okularach? Mo?emy mno?y? pytania w niesko?czono??. Pomijaj?c to, ?e w gr? wchodz? du?e pieni?dze wydane na okulary, my nic wi?cej nie pomo?emy. Zanie? stare i nowe do optyka, niech por??wna, a przede wszystkim niech wyja?ni, nie b??j si? pyta?, u?ywa? zas?yszanych tu termin??w. I koniecznie daj zna? o post?pach.
I dalej:Nie rozumiem tego. Szkla wysokiej jakosci, paramatry praktycznie identyczne jak przy poprzednich w ktorych chodzilem 2 lata. Indeks moze ciut wyzszy.
A sk?d pan wie, ?e maj? takie same parametry? To, ?e soczewka jest sferyczna nie oznacza jeszcze, ?e ma takie same parametry konstrukcyjne. Producenci nie podaj? parametr??w konstrukcyjnych, a do?? cz?sto zdarza si?, ?e zmniejszenie grubo?ci soczewek odbywa si? kosztem ich jako?ci optycznej. Samo zwi?kszenie wsp???czynnika za?amania ?wiat?a materia?u soczewki powoduje ju? pogorszenie jako?ci odwzorowania obrazu w obszarach pozaosiowych. Je?eli do tego doda? r???nice w konstrukcji, to efekt sumaryczny mo?e by? ma?o sympatyczny. Moim zdaniem powinien pan wr??ci? do lekarza (lub optometrysty czy optyka), poprosi? o w?o?enie soczewek do oprawy pr??bnej i zobaczy? jak pan z nimi funkcjonuje przy obserwowaniu przedmiot??w w r???nych odleg?o?ciach. Je?eli dobrze, to prawdopodobnie soczewki s? kiepskie lub ?le zamontowane. Je?eli r??wnie? b?dzie ?le, to nale?a?oby sprawdzi? poprawno?? dobrania soczewek. Bywa, ?e r???nica 0,25 jest znacz?ca.Wlasnie chodzi o to, ze zrezygnowalem z soczewek asferycznych i zamontowane zostaly zwykle, ale problem pozostal co mnie dziwi, jako ze konkstrukcyjnie sa to takie same soczewki jak te w ktorych chodzilem dwa lata (poza byc moze ciut wiekszym indeksem).
Specyficzny? Zar??wno soczewki sferyczne jak i asferyczne centruje si? tak samo. Natomiast prawd? jest, ?e soczewki asferyczne , jak podaje literatura : „s? mniej wyrozumia?e dla b??d??w optyka”.soczewki asferyczne maja specyficzny sposob montazu i NIE toleruja bledow montazu.
Czy mozna zapytac, ktora literatura podaje, ze soczewki sferyczne i asferyczne centruje sie tak samo? Poniewaz ja mam do dyspozycji ksiazke (czeska), gdzie podane sa nieco inne informacje, nie wiem, jesli przetlumacze zupelnie dobrze:mexx pisze: Specyficzny? Zar??wno soczewki sferyczne jak i asferyczne centruje si? tak samo. Natomiast prawd? jest, ?e soczewki asferyczne , jak podaje literatura : „s? mniej wyrozumia?e dla b??d??w optyka”.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }