ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1
Dwutygodniowe przez miesiąc - wg okulisty
  • Pabloz9
    Forumowicz
    Forumowicz

Dwutygodniowe przez miesiąc - wg okulisty

autor: Pabloz9 » 25 lipca 2008, 09:39

Mam astygmatyzm i nosz? okulary, ale chcia?bym nosi? soczewki.
    Uda?em si? do znanego salonu, gdzie daj? drug? par? okular??w GRATIS (wiadomo o kogo chodzi :spoko: ).
    Pani doktor zbada?a mi wzrok i zapisa?a soczewki firmy
    Johnson&Johnson Acuvue Advance for Astigmatism™ ,powiedzia?a przy
    tym, ?e s? one do trzydziestokrotnego za?o?enia czyli miesi?czne.
    Nat?pnie przeszed?em do asystent??w, aby zam??wic soczewki. Pani
    asystentka powiedzia?a mi, ?e soczewki s? dwutygodniowe, co mnie
    bardzo zdziwi?o. Asystenka posz?a do p. doktor i po chwili
    przekazala mi, ?e s? to soczewki dwutygodniowe, lecz mozna je "bez
    problemu" nosi? miesi?c.

->Jakie mog? pojawi? si? konsekwencje noszenia soczewek d?u?ej niz
    s? do tego przeznaczone ??

->Czy ktos z Was tak robi ??

S? to moje pierwsze soczewki i dlatego zale?y mi na kupieniu ich w salonie, gdy? p.doktor pokazuje jak je z?o?y? itp. Kolejne pewnie b?d? zamawia? przez internet, albo w og??le przejd? na te kt??re s? "oficjalnie" miesi?czne.

Zauwa?y?em, ?e J&J nie ma soczewek miesi?cznych. Czy przypadkiem nie chodzi tu o to aby jak najcz??ciej wymienia? soczewki, a co za tym idzie wi?cej ich kupowa??? Bo jaka jest r???nica pomiedzy miesi?cznymi a dwutygodniowymi ??

Z g??ry dzieki za pomoc :mrgreen:
    Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 przez Pabloz9, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 lipca 2008, 09:51

W katalogu J&J przy soczewkach Acuvue Advance for Astigmatism widnieje wyraznie napisane - jak rowniez na stronie firmowej J&J

Soczewki DWUTYGODNIOWE do dziennego noszenia.

Moze po prostu chca aby produkt byl sprzedawany dlatego mowia ze moze nosic miesiac. Zapewne skoro tutaj producent zaleca 2tygodniowa wymiane, to jezeli zaleca miesiaczna to proponuja tez wydluzenie tego okresu.

Trzeba bylo zapytac, ze jezeli bedziesz stosowal sie do jej zalecenia i wyniknie jakas komplikacja to czy bieze za to odpowiedzialnosc.

O powiklaniach na forum znajdziesz kilka postow.
  • Pabloz9
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Pabloz9 » 25 lipca 2008, 10:25

Czyli co lepiej zrobi? ??
    --> I?? do salonu wymienionego wcze?niej, zam??wic soczewki dwutygodniowe J&J, nosi? przez miesi?c pod kontrol? okulisty.
    -->I?c do innego optyka i zam??wi? soczewki miesi?czne (np. Focus albo Soflens). Mam ju? recept? ze wczoraj na kt??rej jest napisane jakie sfery, cylindy itp. wi?c mam nadziej?, ?e nie b?d? musial robic ponownego badania.
    :help:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 lipca 2008, 11:04

ja bym wrocil tak gdzie robiles aby zaproponowali Ci jakies miesieczne w cenie tego badania, za ktore juz zaplaciles.
    Nie napisales mocy jakie nosisz, bo od Focusow Toric nowsze i lepsze materialowo sa AirOptix for Astigmatism
  • Pabloz9
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Pabloz9 » 25 lipca 2008, 11:24

OP:
    Sfera:-2.0
    Cyl:-0,75
    o?:180
    OL:
    S:-1,0
    C:-1.25
    o?:180

A nie wiecie czy [spam] sprzedaje tak?e inne soczewki ni? J&J ?? Bo wczoraj to nie chcieli o innych ze mna rozmawia? :maruda:
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 lipca 2008, 11:28

sprzedaje sie, zapewne beda Cie chcieli zainteresowac ICH marka jaka jest iWear - nie znajdziesz tych produktow nigdzie indziej jak u nich.

Z takimi mocami spokojnie znajdziesz
    Proclear Toric (hydrozel)
    Air Optix for Astigmatism (silikonowo-hydrozelowa)
    i zapewne kazda firma w podstawowej ofercie ma toryczne dla takich mocy (ten cyl.)
  • Pabloz9
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: Pabloz9 » 25 lipca 2008, 11:45

THX Lemur za pomoc ;)
    Ale mam jeszcze pro?b?. Czy m??g?by? mi doradzi? kt??re z soczewek wymienionych ni?ej by?yby najlepsze??

-->Air Optix for Astigmatism
    -->Focus Toric
    -->Pure Vision Toric
    -->Soflens 66 Toric
    -->ewentualnie inne godne polecenia

Zauwa?y?em te?, ?e zamawiaj?c Air Optixy na stronie www, nie mo?na wybra? cylindra -1.25, jest tylko 0.25 i 0.75!!
  • Awatar użytkownika
    optometrysta.pl
    Moderator
    Moderator
    Kontakt:

autor: optometrysta.pl » 25 lipca 2008, 11:49

w tej kwestii to sie nigdy w taki sposob nie wypowiem, dlaczego? Dlatego ze kazdy ma inny sklad filmu lzowego, pracuje/przebywa w innych warunkach / klimacie, i te jak i wiele czynnikow powodowac bedzie albo lepsze poczucie soczewki albo mniejsze.
    Znajdziesz opinie na forum jak i w zyciu opinie pozytywne i negatywne o tym samym produkcie - i to jest normalne.
  • Awatar użytkownika
    woozie
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: woozie » 25 lipca 2008, 12:06

Idz to salonu, ktory ma szeroki wybor soczewek, a nie do [spam], ktory wpycha albo J&J albo swoje iWeary i o niczym innym nie chce slyszec. Przed badaniem wypytaj o oferte soczewek a i podczas samego badania tez nie boj sie zadawac pytan, w koncu chodzi o twoje zdrowie a okulista od tego jest.

Jako ze jestes poczatkujacy to kilka rad:
    -przestrzegaj terminow zmiany soczewek, nie przenosc ich dluzej niz kilka dni a najlepiej wogole,
    - staraj sie nie nosic soczewek dluzej niz 12h na dobe, chyba ze sa to soczewki N&D ale i z tymi lepiej uwazac,
    - wizyty kontrolne sa bardzo wazne
    - jezeli cos drapie, sczypie, k?uje wyciag soczewke i przemyj dokladnie plynem
    - jezeli zaobserwujesz jakies niepokojace zmiany na oku udaj sie do okulisty
    - zawsze miej w zasiegu reki okulary
    - pojemniczka na soczewki nie czyscimy wrzaca WODA, zmiana plynu=zmiana pojemniczka
    - przynajmniej 2-3 razy w tyg czysc soczewki mechanicznie (jest to opisane w ulotce dostaraczanej do plyn??w)
    Obrazek

And while women harbour the Austenesque notion that men find kindness, a good heart and a sense of humour important when looking for a spouse, the fact is that what we really want is tits like the Alps, legs like the Silk Road and a face like Kiera Knightley's.

Jeremy Clarkson
  • AlanS
    Forumowicz
    Forumowicz

autor: AlanS » 28 lipca 2008, 23:36

Je?eli wpychaliby mi soczewki dwutygodniowe jako miesieczne - szybko podziekowalbym okulistce i poszedlbym wystraszony do innej (innego?) . Jezeli J&J oficjalnie nakazuje nosic je 2 tyg. to jaki jest powod, aby nosic je miesiac? Na soczewkach nie oszczedzaj, a czesta zmiana na pewno nie zaszkodzi :)
    PS Tez korzystam z us?ug [spam] (Zielona G??ra) i trzeba przyznac, ze trzyma poziom. Wszystko na miejscu i okulista kompetentny.
  • Malla
    Przyjaciel
    Przyjaciel

autor: Malla » 30 lipca 2008, 15:48

woozie pisze:[spam], ktory wpycha albo J&J albo swoje iWeary
    Jak posz?am po Advance 8,3, to mi powiedzieli, ?e akurat nie maj? mojej wady, ale z ch?ci? sprzedadz? mi Optixy (nie iWeary). Jak wida?, to nie regu?a.
ODPOWIEDZ Posty: 11 Strona 1 z 1