Jest różnica w postaci dodatkowych powłok (i stopniu przejrzystości samego AR).bdp pisze:Mam pytanie: czy jest różnica w powłoce antyrefleksowej w soczewkach tylko z taką powłoką i w podobnych soczewkach tej samej firmy, ale z dodatkowymi powłokami antystatyczną, oleofobową i hydrofobową?
Jak mnie pamięć nie myli, bez AR (antyrefleksu) Ormix'a się nie robi. Występuje w trzech wersjach: Trio (podstawowa warstwa AR), Crizal Alize i Crizal Forte. Alize to dobry w moim odczuciu AR. Forte dodatkowo charakteryzuje się dodatkowo większą wytrzymałością na zarysowania (wg producenta). Jak jest w rzeczywistości ciężko powiedzieć, powłoka Forte jest od roku na rynku i jak do tej pory klienci się raczej nie skarżyli.bdp pisze:Kolejne pytanie: zaproponowano mi soczewki Essilor Ormix, nie jestem teraz pewien, czy był to model tylko z antyrefleksem czy z dodatkowymi powłokami. Może ktoś się orientuje w tej kwestii?Cena, którą mi zaproponowano to 109 zł/szt.
Pani optyk podczas argumentacji zapomniała wspomnieć, że Ormix to indeks 1,6, więc też będą równie cienkie. Co do 1,67, to szkła o ile się nie mylę w takim indeksie się nie robi. Więc albo zaszła pomyłka w postaci wymienieniu słowa szkło=soczewka i wciąż chodziło o soczewkę organiczną albo chodziło o inny indeks.bdp pisze:Kolejne pytanie związane z soczewkami szklanymi JZO, które mają w/w powłoki, indeks to chyba 1,6 lub 1,67, cena 250 zł/para. Pani optyk argumentowała na ich rzecz w ten sposób, że są tańsze i cieńsze.
Tylko częściowo. W wycinaniu soczewki organicznej także się tą najcięższą część wycina. Sporo zależy od rozstawu źrenic i wielkości tarcz oprawy. Im mniejszy rozstaw i im szersze okulary, tym więcej zostanie nam tej grubej części. Tak czy siak soczewka mineralna będzie około 3-3,5 razy cięższa od jednakowej organicznej i nie we wszystkie oprawy się da się je zamocować (patrząc z praktycznego punktu widzenia, bo słyszałem o patencie ze szkła (szacunek ).bdp pisze:Rozumiem, że soczewki szklane są cięższe niż organiczne, ale po wycięciu soczewki do oprawki ta różnica w wadze chyba się zmniejsza, bo pozbywamy się z soczewki najgrubszej, zewnętrznej części. Czy mam rację?
W moim odczuciu podstawowa warstwa AR HVA Hoi > Trio Essilora. Niewiele droższa w zasadzie powinna być SHV, która jest pokryta dodatkowymi warstwami uodparniającymi na zarysowania i rewelacyjnie łatwo się ją czyści Osobiście SHV Hoi bardzo polecam.bdp pisze:Proponowano mi również soczewki HOYA, z tym że były to podstawowe modele, indeks 1,6 + antyrefleks, stąd moje pytanie o jakość tego antyrefleksu w stosunku do modeli z dodatkowymi w/w warstwami.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 0 gości
1990-2024 • • • • OPTOMETRYSTA.pl • • • • { optyk optometrysta badanie wzroku Rybnik okulary gabinet }