bosch_127 pisze:a nie chce jsc do okulisty p?acic koleine 50z? i czekac bo nawet prywatnie trzeba czekac zeby mi przeliczy?a moce na soczewki i prosze o rade jakie soczewki by?y by dla mnie dobre.
zle robisz. Do kogo bedziesz mial pretensje, jezeli wydasz na soczewki np. 150-300zl i sie nie spradza? Soczewki kontaktowe powinny zostac dobrane przez specjaliste, ktory dysponuje wiedza oraz widzi Twoje oczy i to jak zachowuje sie soczewka kontaktowa. Nie zawsze stricte przeliczenie oznacza dobre widzenie i komfort, bardzo czesto dochodzi do tzw korekty czy to mocy czy osi cylindra w ostecznej soczewce.
Zle rowniez rozumujesz, ze dobor soczewek to TYLKO przeliczenie mocy okularowej na soczewki kontaktowe!
Szczerze... pomysl raczej katergoriami UZYTECZNOSCI a nie OSZCZEDNOSCI, bo te drugie moga wyjsc DROZEJ niz Ci sie to wydaje. A lepiej miec zdrowe, komfortowe widzenie niz napisac kolejnych 15postow i dalej nie byc pewnym.
Jak poczytasz to czy inne forum, to opinie na temat tej samej soczewki sa rozne. Jednym ona odpowiada, drugim nie! Dlaczego? Otoz kazdy z nas jest najzupelniej w swiecie INNY, co oznacza ze do kazdego trzeba podejsc indywidualnie, tak abys byla zadowolona z dobranego produktu. Firm jak i soczewek torycznych jest coraz wiecej, o roznych parametrach (material, krzywizna, srednica itp.)
Przemysl sobie dokladnie to co chcesz zrobic i jakie moze to niesc konsekwencje!
Moce Ci moge przeliczyc na cylinder ujemny - nie ma sprawy. Ale na soczewke juz nie... z prostej przyczyny. Nie wiem z jakiej odleglosci mialas okulary probne zalozone aby moc to przeliczyc na rogowke. Dlatego tez osoba ktora wykonuje badanie, powinna dobrac soczewki, a gdy dokonuje to inna osoba powinna sprawdzic refrakcje dla takiej odleglosci z ktorej bedzie przeliczac.
Twoje moce w cyl (-)
+7,00 cyl -2,00 x 30
+7,00 cyl -2,00 x 170